Ana içeriğe atla

Domuz Avı İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yabani domuzlar hakkında bilgi edinin  Açıklama Boyut:  Özellikle büyük ön bölgeleri ve daha küçük arka bölgeleri olan daha fazla kaslı vücuda ve erkeklere sahip evcil domuzlardan daha küçüktür.  Erkekler omuzda yaklaşık 1000 mm durur ve 600 mm yüksekliğinde ve 114 kg ağırlığa kadar olan dişilerle 45 - 205 kg ağırlığında olabilir. Renk:  En yaygın olarak siyah olmakla birlikte, zencefil, kumlu kahverengi, beyaz, gri ve dumanlı mavi veya bu renklerin kombinasyonları ile renkte önemli yerel farklılıklar vardır. Tusks:  Alt çeneden dışarı doğru genişletin ve yukarı, dışa ve geriye doğru eğin.  Enine kesitte üçgen dişler 150 mm artı çıkıntı yapabilir. Sosyal davranış:  Temelde gün ışığında aktif olmakla birlikte, av baskısına maruz kalan yerlerde daha gece olabilir veya aktivitelerini sabah erken ve öğleden sonra ile sınırlayabilir.  Yiyecek, su ve örtünün uygun olduğu nispeten hareketsiz yabani domuzlar, her iki cinsiyetin çetelerinde ev aralığı alanlarını işgal edecektir.  Çö

Av Tüfeği Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Domuz Avı

Avcılığa yeni başlayacak olanlar için en öncelikli konu av tüfeği seçimidir. Av tüfeği seçerken nerelere dikkat etmeli? Gelin önce bir av tüfeklerini inceleyelim.


Domuz avı, ayı avı, geyik avı, karaca avı, seyrek olarak kurt, çakal, kaz, gibi avlarda kullanılan mermi atan silahlardır. Sabit hedeflerde daha etkilidir. Hareketli hedefi tek mermiyle uzaktan vurmak beceri gerektirir, bu yüzden risklidir.Yivli av tüfeği uzak mesafeli büyük ava ilgi duyan avcıların silahıdır. Yivli av tüfeğinin de yarı otomatik, pompalı ve tek atan tipte çok çeşitli kalibreleri vardır. 
Yivli Av Tüfeği


Örneğin 454 gram kurşun 12 çeşit parçaya ayrılır 12'de bir parçası küre haline getirilirse kürenin çapı 12 çapa tekabül eder. 16'ya ayrılıp bir parça küre haline getirdiğinde bu kürenin çapı da 16'ya denk gelir. Bu sistem İngilizlerin bulduğu bir sistemdir. 

1-12 çap: Avcının tüfeği 12 çaptır. Genel olarak fişek numarası ve barut saçma oranının iyi ayarlanmasıyla her avda rahatlıkla kullanabileceğiniz en iyi çaptır. Öldürücü etkisi ve dağılımı açısından avantajlıdır. Tabii ki her tür çapta şok seçimi önemlidir. 

2-16 çap: 12 çapa göre daha az saçmanın hedefe daha toplu gitmesi dışında avantajı yoktur. 

3-20 çap: Ülkemizde pek kullanılmasa da özellikle Amerikada yaygın olduğunu düşünülmektedir. Kullanımı zevkli bir çaptır. Azaltılmış barut ve saçma özelliği ile kendi fişeğini dolduranlara maddi avantaj sağlaması yanında sesi ve geri tepmesi de azdır. Bıldırcın avında rahatlıkla kullanıldığı gibi toplu gitmesi nedeniyle ördek avında bile kullanılabilir.Hafif olması da ayrı bir avantajdır. 

Yivsiz Av Tüfeği




Türkiyede kullanılan en yaygın av tüfeğidir. Kanun gereği takoz kullanıp 2+1 fişekle kullanılması gerekirken genellikle bu yasağa uyulmamakta, atım adedinin fazla olması nedeniyle tercih edilmelidir. En çok tercih edilen av tüfeği olmasının nedenlerinden biri de yüksek atım sayısı ve yarı otomatik olmasının getirdiği kendine güven hissidir Bir başka neden güvenlik amacıyla yaygın olarak kullanılmasıdır. 
Yarı Otomatik Av Tüfeği

Yarı otomatik av tüfekleri 3 gruba ayrılır.

1. "Gazlı" Tabir Edilenler: Patlama sonrasında tapa namlu ağzına yanaştığında, geride biriken basıncın namlu içerisindeki delikten alt aktarılıp mekanizmanın geri iletilmesi sistemiyle çalışır.

2. Döner Başlıklar: Patlama sonrasında geriye hareket etme eğiliminde olan fişeğin mekanizmayı itmesi sonucu çalışır. 

3.Gazlı ve Döner Başlıklar: Her iki sistemin avantajlarından istifade etmek amacıyla piyasaya sürülmüş bir mekanizmadır. 

Her üç sistemde de av silahın verimi, kullanılan malzemenin kalitesine, işçiliğe ve üretim teknolojisine bağlıdır. Bunları iyi kullanan markaların av silahları diğerlerine üstünlük sağlar. 

Yarı Otomatik Av Tüfeği
Çifte Tüfek

Çifte tüfekler tabiri, hem süper poze, hem çifteyi kapsamına alır. En eski av silahları açısından çifte tüfek yani süper poze büyük önem taşır. Yapımı el emeği, ustalık, incelik ve güzel işçilik gerektirir. Centilmen ve sportmen avcının av silahı çiftedir. Üst alt çifte ve yan çifte, kişilerin el alışkanlığı, beğenisi ve zevkine bağlıdır. Her ikisi de temelde aynıdır, biri diğerinden daha avantajlı değildir ve avcının beğenisine kalmıştır. 
Çifte Tüfek

Süslemeleri en iyi gösteren av silahları çiftelerdir. Bu tür yerli silahların kalibre açısından da diğer av silahlarına  oranla daha çok seçeneği mevcuttur. Zira bugün Türkiyede 12 kalibre dışında 16, 20, 28, 36, numaralı çifteler dışında pek yarı otomatik ve pompalı göremezsiniz. 55' den 76' ya kadar pek çok namlu uzunluğu da ayrı bir avantajdır. Dünyanın Türkiye hariç her yerinde sevilen ve en popüler avtüfekleri çiftelerdir. 

Çifte Tüfek

Pompalı Av Tüfekleri

Pompalı av tüfekleri Türkiyede kısa namlulu olarak üretilmektedir.(Yabancı pompalı av tüfeklerinde uzun namlulu modeller mevcuttur.) Bu, ülkemizde üretilen pompalı av tüfeklerinin avdan ziyade savunma amacı taşıdığının bir göstergesidir. Zaten 45-50-55 cm.lik namlulu modeller pek çok av için yeterli değildir. 

Pompalı av tüfeklerinin avantajları:

1) Her ne kadar av tezkeresi ile temin edilmesi son derece kolay da olsa aslında iyi bir yakın savunma silahıdır. Magnum namlulu bir pompalı av tüfeği uygun mermiyle çok tehlikeli bir silaha dönüşebilir. 

2) Sürek avının en ideal av silahıdır. Birçok yönden azılı domuzu karşısında gören veya yaralı bir azılının karşısına çıkan avcı için kurtuluş olabilir. 1993 yılında Seben Yaylasında maalesef bir avcı yaralı bir domuz tarafından adeta biçilmiştir. Yarı otomatik av tüfeklerine göre avantajı tutukluluk yapma ihtimalinin düşük olmasıdır. Çünkü boş kovan atımı ve yenisinin dolumu manuel olarak yapılmaktadır.

3) Av Tüfeği Fiyatı (av tüfekleri fiyatları) açısından diğer sınıflar içinde en hesaplı olanı pompalı av tüfeğidir.

Pompalı av tüfeğinin dezavantajları:

1- 60 cm.den daha kısa namluyla pompalı, av tüfeyi değildir. Namlusu 60 cm.'den uzun olmalıdır.

2- Boşaltma-doldurma hareketi pratik gerektirir. Seri olabilmek için özel çalışma ve pratik yapılmalıdır. 

3- Yarı otomatik av tüfeği gibi ağır ve üstelik hantal sayılabilecek bir av tüfeği türüdür. Tüm bunlara rağmen A.B.D. de yaygın bir av tüfeyi olduğunu bilmekteyiz.
Pompalı Av Tüfekleri

Yorumlar

  1. Av Tüfeklerin'de Aradığınız Tüm Marka Modeller Avburada.com'da
    http://www.avburada.com/Av-Tufekleri,LA_275-2.html#labels=275-2

    YanıtlaSil
  2. En iyi havali tabanca modelleri ve en uygun havali tabanca fiyatlari icin dogru adres kolay av market. Site icerisinde bir çok marka urun bulunmaktadir. Bunlarin basinda ekol, zoraki, hatsan, gamo markalari gelmektedir. Site uzerinde havali tabanca nedir ve nasil olmalidir sorulariniza cevap bulurken, havali tabanca tupu ve mermisi gibi ihtiyaclarinizi da giderebilirsiniz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Geyik Avı İçin en iyi 10 Av Tüfeği

Evet, temel sentetik stoklanmış .30 / 06 cıvata tabancası, geyik avlarının çoğunda iyi sonuç verecek, ancak doğru iş için doğru aracın bulunması için söylenecek bir şey var. Bazen, uzun atış yapmak için ekstra hassas bir tüfek veya bir dağı yakalamak için hafif bir teçhizat anlamına gelir. Ve bazen avlanma izinleri herhangi bir türden bir orta ateş tüfeğine izin vermez. Geyik avında ne tür olursanız olun, bu listede mükemmel bir silah bulacaksınız. 1. BEANFIELD SNIPER  REMINGTON SENDERO SF II 2. TIMBER CLASSIC  MARLIN 336C 3. ALPINE SHOOTER  SAKO FINNLIGHT 4. ALL-PURPOSE ALL-STAR  WEATHERBY VANGUARD SERIES 2 5. PENNY-PINCHER  RUGER AMERICAN   6. SMALL-PLOT SMASHER  AMBUSH 300 BLACKOUT   7. FIRST-TIMER OUTFIT  H&R HANDI RIFLE   8. SLUG-ZONE SPECIALIST  SAVAGE M220 STAINLESS CAMO   9. MUZZLELOADING WORKHORSE  THOMPSON/CENTER PRO HUNTER FX 10. OPEN-COUNTRY STALKER  NOSLER M48 PATRIOT Bir de geyik avı videoları na göz atalım;

DEUTSCH DRAHTHAAR Av Köpegi

Deutch Drahthaar Av Köpeği Irk Kökeni : Almanya Deutch Drahthaar Av Köpeği Kullanım Amacı: Kontinental bir ırktır. Merada, ormanda ve suda, atış öncesi kuşu bulmak, atış sonrası da vurulan kuşu aport etmek amacıyla kullanılır.